Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šachový velmistr, sluchově postižený Emmett Clayton získal svůj titul poté, co ze zdravotních důvodů odřekl zápas jeho největší soupeř, dobrácký ruský šachista Tomlin Dudek. Teď se však schyluje k jejich další partii. Oba se před zápasem sejdou, zahrají si šachy... a Clayton zjistí, že proti geniálnímu Dudekovi nemůže vyhrát. Myšlenka na prohru působí Claytonovi noční můry, a tak se muž rozhodne Dudeka před oficiálním utkáním zavraždit. Poručík Columbo z oddělení vražd se nemůže Claytonovi vyrovnat, pokud jde o šachy. Ovšem co se týče schopnosti všímat si detailů a dát je do správných souvislostí, je to něco docela jiného... (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

majec4 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za starym Dudekom mi aj luto bolo, lebo za tu chvilu co bol na obraze si ma celkom ziskal. Jeho vrah bol slizak, takze som si hon na neho poriadne uzil. Porucik ho skumal pri kazdej otazke, hlavne neskor, ked si bol isty ze je to on. Povacsine si s nim robil co chcel. To ako ho provokoval pri hre s viacerymi hracmi naraz ma fakt bavilo. A zaverecne usvedcenie nemalo chybu. Chlapec nechapal co sa stalo. Porucik ho slusne vyrobil. Otazne je, ze ci by to v reale fakt stacilo. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaujímavá partia medzi Columbom a najlepším šachistom sveta. Kto bude asi tak víťaz... Šachisti musia mať ešte aj servítky a obrus v reštaurácii so šachovnicou, ako to býva v nejakom lacnom pajzli. A hneď ako som si to pomyslel, už aj mali na obruse rozloženú partiu. Soľnička je biely, korenička čierny, to sa ukáže ako dôležité. Výborné rozuzlenie, ktoré má grády, zmysel a nikoho okrem scenáristu by nenapadlo. –––– Šachy jsou vrcholnou zkouškou lidského ducha. – Opravdu? Já myslel, že ženy. ()

Reklama

Lukke32 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To "usvědčení" snad nemysleli vážně... To mohl Dudek do té drtičky klidně upadnout sám a stroj nikdo nezapnul, protože tam nikdo jiný nemusel být, ne? Ty nepřímé, dílčí důkazy beru, ale hlavní důkaz neexistuje. Slabé, velmi slabé... A aby si mistr světa nechal v simultánce dát mat bláznů, to už svědčí o totálně mizerném scénáři. Miluju Columba, ale tento díl je s přehledem nejslabší. Slabé dvě hvězdy, jsem zklamán. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šachy mne nebaví, stejně jako tento díl, ale přece jen se dalo koukat. Jako v každém díle, ani zde jsem pár drobností nepobral. Například vrah stojí s Columben u výtahu a kafrají spolu. Vrah má světlé boty. A pokud se během tohoto kafrání nepřezul tak po rozhovoru vstoupil do výtahu. Vystoupil z něj, ale už v jiných botách. ()

quokam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako sachista nemohu "odpustit" scenaristicke fakticke chyby, ktere tu shromazdili jiz mi predkritici, zejmena Pecka. Ne opravdu nestaci do ust velmistra hodit nekolik znamych sachovych jmen z historie, jako Aljechin, Nimcovic, Capablanca ci Marshall. Jeste stesti, ze nejsem treba chirurg, treba bych si stejne neuzil dil s tim vrazdnym stehem. No, osobne vsak povazuji usvedceni vraha za dostatecne, nejde jen a pouze o ten zaverecny dukaz, ale o cely retezec dalsich neprimych dukazu, ktere Columbo shromazdil po dobu vysetrovani, z tohoto hlediska nemam namitku. Ale ani tato linka nebyla az tak nadprumerna, aby vykompenzovala fakticke nepresnosti. Navic obet mi svou naivitou silne pripomnela obet i z toho zmineneho dilu, opakovani je sice matkou moudrosti, ale nekdy take trosku nudy. Za mne 40 pro. jeste ps k veku Dudjka: Michajl Botvinik, pravdepodobne jeho predobraz, obhajoval titul mistra sveta v 51 letech deset let pred dejem tohoto dilu, Viktor Korcnoj se stal vyzyvatelem mistra sveta v padesati letech devet let po nataceni tohoto dilu. A legendarni Vasilij Smyslov hral finale turnaje kandidatu o pravo vyzvat mistra sveta v 63(!) letech. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Konečná kombinace šachové hry, kterou hráli Dudek a Clayton v restauraci a poté skončili v hotelovém pokoji Dudka, byla ve skutečnosti odehrána při hře šachistů Wolthuis vs. Alexander v Maastrichtu roku 1946. (Epistemolog)
  • Během šachového turnaje Clayton říká, že Frank Marshall jednou hrál 155 her současně a z nich prohrál jen osm. Ve skutečnosti se tohle opravdu stalo v roce 1922. (Epistemolog)

Reklama

Reklama